Mag ik mijn overleden huisdier in mijn tuin begraven?

Wanneer uw huisdier overlijdt, wilt u het dier waardig begraven of cremeren. De dierenuitvaart is de laatste jaren over gans de westerse wereld populair geworden.  Dierencrematoria zien het aantal crematies stijgen en het bijhorende productengamma werd enkel groter.  Voor informatie over crematie voor huisdieren en aankoop van urnen voor dieren kan u ook bij Christophe terecht.

In Vlaanderen zijn er enkele regels opgesteld voor het afscheid van uw huisdier.  Zo mag een huisdier niet zomaar begraven worden in de eigen tuin.  Dit is zeer belangrijk.  Uw gemeente moet het eigenlijk eerst toelaten.  Je neemt best even contact op.  Het dier mag niet overleden zijn aan een besmettelijke ziekte en moet minder wegen dan 10kg.  Wanneer u het graf klaarmaakt moet u er zeker van zijn dat dit minstens een halve meter diep is.

Bij het begraven van uw huisdier moet u enkel het huisdier in het graf leggen.  Geen plastic of materialen die ervoor zorgen dat het natuurlijke ontbindingsproces wordt belemmerd.  Dit is tevens verboden bij het begraven van een menselijke stoffelijk overschot in Vlaanderen.

Naast het begraven van uw huisdier zijn er ook andere mogelijkheden.  De crematie.  Een huisdier kan individueel gecremeerd worden of in groep.  Veelal kiezen gezinnen om het huisdier individueel te cremeren en de as bij zich te houden in een mooie urne of asjuweel.

Het aantal kilogram is niet van groot belang bij een crematie van uw huisdier.  Bij begraven wel.  Een hond die meer dan tien kilogram weegt, mag dus niet begraven worden in de eigen tuin, maar kan men het dier beter laten cremeren.

Vlaanderen raadt het begraven van uw huisdier in de eigen tuin niet aan, het is de minst goede oplossing, schrijft men op de eigen website.  Het laatste afscheid van uw huisdier kan u perfect met uw dierenarts bespreken, de dierenarts is de juiste persoon en heeft goede informatie over dierencrematoria.