Graven in bruikleen in de stad Antwerpen

Een deel van onze rijke geschiedenis zijn niet alleen gebouwen of verhalen, maar evenzeer funerair erfgoed. Funerair erfgoed van al dan niet belangrijke personen vinden we bijna op elk kerkhof of begraafplaats terug. Zeker wanneer de begraafplaats al lang bestaat. Zo kan men soms pareltjes vinden. Er zijn steden en gemeenten die het waardevol vinden maar er zijn er eveneens die het niet belangrijk vinden.

 

Een rijke funeraire geschiedenis die mag niet verloren gaan

Toch vormt een rijke funeraire geschiedenis een deel van ons verleden. Grote steden zoals Antwerpen en Gent, bieden een peter- of meterschap aan van bepaalde belangrijke en mooie rustplaatsen. Daarnaast is het tevens mogelijk om een hergebruik van graven aan te gaan, mits bepaalde voorwaarden.

 

Urnen en kisten in bruikleen funerair erfgoed worden bijgezet of begraven

Wat soms fout begrepen wordt, is dat urnen niet in aanmerking komen voor het nemen van een graf in bruikleen. Dat kan zeker wel. Een laatste rustplaats in funerair erfgoed met bruikleen, kan zowel voor kisten als urnen. Een extra reden om een peterschap of bruikleen toch te overwegen.

 

De stad Antwerpen heeft een catalogus met beschikbaar funerair erfgoed

Voor de stad Antwerpen kan men zelfs een online catalogus bekijken met de graven die in aanmerking komen tot hergebruik, zowel grafkelders als graven in volle grond.  In deze catalogus kan men zien om welke graven het gaat en op welke begraafplaats deze gelegen zijn.  Er staat duidelijk bij of het gaat om een kelder of niet en over hoeveel plaatsen er beschikbaar zijn.

 

Via deze link kan u een aanvraag starten om een aanvraag tot bruikleen of peterschap op te nemen voor de stad Antwerpen.  Klik hier